L'allenc. Alliaria petiolata

En els boscos de ribera mediterranis creix una herba biannual les fulles de la qual tenen gust a all.

La planta creix molt a prop de les ortigues i fins el segon any no floreix.

Les flors són blanques, amb quatre pètals, com totes les de la família de les cols: les brassicàcies, i tenen un regust picant.

Les fulles es poden utilitzar en les amanides de primavera. Són delicades i de textura tova, i aporten un toc d'all especial.
Personalment, m'encanten i sempre que puc vaig a collir-ne'n.

També es poden  triturar i fer-les servir com a component del pesto o barrejar amb l'ou de la maionesa o un formatge fresc per fer un paté,
 S'han trobat restes d'aquestes fulles en recipients de terrissa de fa 7000 anys, cosa que fa pensar que s'utilitza des de fa moltissim temps.

Amb la grana es pot fer un substitut de la mostassa negra.

Les fulles fresques tenen propietats diürètiques, antiescorbútiques i vermífugues.

Sobre la pell, la planta sensera picada té propietats desinfectants i estimulants dels teixits.

Us animo a provar-la en l'amanida ja que és una planta molt abundant i molt estesa per tot el continent europeu.



Referències
- Flora catalana: http://www.floracatalana.net/alliaria-petiolata-m-bieb-cavara-et-grande

- Wiquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Alliaria_petiolata

- Gastronomia salvatge: https://www.gastronomiasalvatge.com/2019/04/lallenc-fulles-amb-sabor-dall.html

- Asturnatura: https://www.asturnatura.com/especie/alliaria-petiolata.html

- Plantas y Hongos: http://www.plantasyhongos.es/herbarium/htm/Alliaria_petiolata.htm

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'oli essencial de lavanda

Oli facial d'hivern

L'oli essencial de l'arbre del té.