L'allenc. Alliaria petiolata

La planta creix molt a prop de les ortigues i fins el segon any no floreix.
Les flors són blanques, amb quatre pètals, com totes les de la família de les cols: les brassicàcies, i tenen un regust picant.
Les fulles es poden utilitzar en les amanides de primavera. Són delicades i de textura tova, i aporten un toc d'all especial.
Personalment, m'encanten i sempre que puc vaig a collir-ne'n.
També es poden triturar i fer-les servir com a component del pesto o barrejar amb l'ou de la maionesa o un formatge fresc per fer un paté,
Amb la grana es pot fer un substitut de la mostassa negra.
Les fulles fresques tenen propietats diürètiques, antiescorbútiques i vermífugues.
Sobre la pell, la planta sensera picada té propietats desinfectants i estimulants dels teixits.
Us animo a provar-la en l'amanida ja que és una planta molt abundant i molt estesa per tot el continent europeu.
Referències
- Flora catalana: http://www.floracatalana.net/alliaria-petiolata-m-bieb-cavara-et-grande
- Wiquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Alliaria_petiolata
- Gastronomia salvatge: https://www.gastronomiasalvatge.com/2019/04/lallenc-fulles-amb-sabor-dall.html
- Asturnatura: https://www.asturnatura.com/especie/alliaria-petiolata.html
- Plantas y Hongos: http://www.plantasyhongos.es/herbarium/htm/Alliaria_petiolata.htm
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada