El tàrrec de prat: Salvia pratensis

 
 La Salvia pratensis és una espècie de sàlvia que creix espontànea en els marges dels camps cultivats i els camins, i en els prats.

Floreix amb unes flors liles disposades en "pisos", de cinc en cinc, a l'inici de la primavera i fins l'estiu.

És molt abundant en la nostra zona, i té algunes propietats medicinals interessants.

https://es.wikipedia.org/wiki/Salvia_pratensis
Les fulles i flors del tàrrec contenen un 0,07% d'oli essencial.
El component majoritari de l'oli essencial del tàrrec de prat és el E-cariofilè, en un 26%, i la majoria són hidrocarburs sesquiterpènics (53%).

Ref : https://www.mdpi.com/1420-3049/14/1/1/htm

Els hidrocarburs sesquiterpènics són solubles en alcohol, i per tant, podem macerar el tàrrec en alcohol i després deixar evaporar, per extreure aquests principis actius.

Aqui trobaràs una manera de fer-ho:
https://www.feriadelasciencias.unam.mx/anteriores/feria18/Q_L_IE%20Extraccion_de_Eucaliptol_para_el.pdf

En l'extracte amb alcohol del tàrrec de prat estan presents alguns dels components característics de l'oli essencial de sàlvia (Salvia officinalis): alfa-pinene, limonè, 1,8-cineol (8%) alfa i beta tujona, càmfora, linalool i d'altres.

Ref:http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0352-5139/2002/0352-51390210639V.pdf

I per a què la fem servir?

Els extractes alcohòlics de flors i fulles de la sàlvia del prats, tenen activitat antimicrobiana.

Els sesquiterpens són substàncies antiinflamatòries, antialèrgiques i sedants. Una frega amb el tàrrec macerat en alcohol ens anirà molt bé per les cames cansades a l'estiu.

Ref: http://aromasquecuran.es/otrosparasabermasquimiotipossegundaparte.html

El component 1,8-cineol, es coneix també pel nom d'eucaliptol. És un potent expectorant, descongestiu, i antiinflamatori del bronquis. En aquest cas, podem fer un bàlsam amb sàlvia de prat macerada en oli, o fer un massatge amb l'oli mateix per quan estem refredats o amb mocs. L'eucaliptol de la planta passa a l'oli del macerat, que pot ser d'oliva o d'atmelles, més suau. L'aplicarem per la zona del pit i el coll. També podem fer servir l'extracte alcohòlic per fer el bàlsam.

El tàrrec de prat és un component de l'Ungüent de la Padrina de Maçanet de Cabrenys, remei natural i màgic que ho cura tot.

El Dioscòrides, ens diu de la salvia de prat que és una planta vulneraria, és a dir, que ajuda a cicatritzar les ferides. I que va molt bé per les úlceres de les cames. Diu que a la Provença, feien una maceració de les fulles seques en vi blanc calent, i després aplicaven el vi a la úlcera. I que tenia uns resultats espectaculars.

També explica Font i Quer que ell ha vist com persones que s'havien fet un tall accidentalment, treballant al camp, es posaven una cataplasma de fulles fresques matxacades de salvia de prats i les ferides curaven perfectament.


En anglès la planta s'anomena meadow clary. Clary diuen que vé de clar, de visió clara. I expliquen que la pasta feta amb les llavors del tàrrec de prat, guareixen els ulls inflamats i vermells.



Des del punt de vista espiritual, el tàrrec es considera una herba màgica que ajuda a tenir una visió global i a comprendre els móns subtils i invisibles. Calma, relaxa i regula el sistema nerviós.

Jo mateixa, vaig aprendre de la Carme del Cau de les Marietes, que una llavor de la sàlvia dels prats dins de l'ull, deixada tota la nit, durant un mes, guareix les malalties dels ulls!!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Oli facial ISTIU

Bàlsam RESPIR

Bàlsam Drac Vermell